Συχνές Ερωτήσεις
Ορισμοί & Ιατρικοί Όροι
Ε:

Από ποιες πηγές προέρχονται οι πληροφορίες για τα Διατροφικά Στοιχεία που βλέπω στα τρόφιμα/ ροφήματα στην «Βάση Τροφίμων»;

Α:

Οι πληροφορίες, για όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που υπάρχουν στη Βάση Τροφίμων, έχουν ληφθεί από τις αντίστοιχες εταιρίες διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα (διατροφικές ετικέτες), από τη Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. [USDA National Nutrient Database for Standard Reference] και από το βιβλίο «Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών», 3η έκδοση (Τριχοπούλου Α. Αθήνα 2004, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε.)

Ε:

Τι είναι η "Διατροφική Αξιολόγηση";    

Α:

Η “Διατροφική Αξιολόγηση” (Nutritional Assessment), αποτελεί το πρώτο βήμα στην διαδικασία της διατροφικής φροντίδας ενός ατόμου. Οργανώνει και αξιολογεί τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την δημιουργία του προφίλ του με σκοπό την επιστημονική ανάλυση όσον αφορά στην κατάσταση θρέψης ενός ατόμου. Αποτελεί την βάση για την «διατροφική διάγνωση» (εντοπισμό διατροφικών προβλημάτων) καθώς επίσης και για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πλάνου διατροφής.

Ε:

Πότε χρειάζεται να απευθυνθώ σε έναν διατροφολόγο - διαιτολόγο;

Α:

Το Nutrinet δεν αντικαθιστά τους επαγγελματίες υγείας, σας δίνει την πληροφόρηση αλλά για εξατομικευμένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Ε:

Ποιο είναι το μέγεθος μερίδας αναφοράς;  

Α:

Ο όρος «μερίδα αναφοράς» χρησιμοποιείτε ευρέως για να περιγράψουμε τη συνιστώμενη ποσότητα ενός συγκεκριμένου τροφίμου όπου αντικατοπτρίζει την ποσότητα που πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα γεύμα. Οι ετικέτες τροφίμων συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «μερίδα αναφοράς» όπου ποικίλλει ανάλογα με το είδος του τροφίμου, δηλαδή η μερίδα αναφοράς είναι διαφορετική σε κάθε ομάδα τροφίμου (διαφέρει μεταξύ υγρών και στερεών τροφίμων). Πιο συγκεκριμένα, ως μία μερίδα αναφοράς θεωρούνται τα εξής: 

  1. 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
  2. 1 φλυτζάνι μακαρόνια
  3. 40γρ. τυρί
  4. 1/2 φλυτζάνι φυσικός χυμός 
  5. 85g κρέας
Ε:

Γιατί πρέπει να δημιουργήσω προφίλ για το παιδί μου;

Α:

Στα παιδιά, οι διατροφικές ανάγκες ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες και συνδέονται άμεσα με το ρυθμό ανάπτυξης. Η ανεπαρκής διατροφή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ανάπτυξης, έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Το Nutrinet απευθύνεται σε ηλικίες από 2 ετών και άνω, όταν πλέον το παιδί είναι φυσιολογικά έτοιμο να καταναλώσει και να δεχτεί φαγητά από κάθε ομάδα τροφίμων. Επίσης, το Nutrinet παρέχει πληροφόρηση σχετική με βρεφικά γάλατα και κρέμες, καθώς και προϊόντα για ειδικούς θεραπευτικούς σκοπούς (Foods for Specific Groups).

Λογισμικό Nutrinet
Ε:

Πώς μπορώ να αλλάξω τα δεδομένα που έχω εισάγει; 

Α:

Η αλλαγή των δεδομένων πού έχουν ήδη καταχωρηθεί σε ένα λογαριασμό είναι εύκολη και απλή. Με ένα κλικ στην ενότητα “Ο λογαριασμός μου” στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας, στη συνέχεια, επιλέγετε την υπο-ενότητα “Προφίλ” στο αριστερό μέρος της οθόνης και κάνετε κλικ στην επιλογή «Ενημέρωση προφίλ», μπορείτε να ελέγξετε τις υπάρχουσες προσωπικές σας πληροφορίες, να τις τροποποιήσετε ή και/να προσθέσετε καινούριες.

Προσοχή! Μην ξεχάσετε να πατήσετε “Αποθήκευση και Συνέχεια” στο τέλος κάθε τροποποίησης!

Ε:

Πόσα προφίλ μπορώ να δημιουργήσω; 

Α:

Από τη στιγμή που είστε κάτοχος ενός ειδικού κωδικού εισόδου, έχετε και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα NutriNet. Η μοναδικότητα του κωδικού, ΔΕΝ απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων από 1 προφίλ. Σας δίνεται, έτσι, η δυνατότητα να καταχωρίσετε και να αξιολογήσετε τα δεδομένα όλων των μελών της οικογένειάς σας!

Ε:

Πώς μπορώ να προσθέσω ένα τρόφιμο ή/και ποτό που καταναλώνω και δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων;

Α:

Το Nutrinet σας δίνει τη δυνατότητα να εισάγετε ένα τρόφιμο ή ρόφημα στην Βάση Τροφίμων, αφού έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό σας, με 2 τρόπους:

1ος τρόπος: Στο προφίλ σας, πατήστε στο μενού "Ημερολόγιο Διατροφής", και πατήστε "Προσθήκη Τροφίμου". Ανοίγει ένα νέο παράθυρο. Πατήστε "Υποβολή" (εμφανίζεται με μπλε γράμματα), συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα πεδία στο παράθυρο που ανοίγει και πατήστε "Αποθήκευση".

2ος τρόπος: Πατήστε στο μενού “Ρυθμίσεις” και πατήστε “ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΥ”. Πατήστε στο "Προσθέστε νέο τρόφιμο", συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα πεδία στο παράθυρο που ανοίγει και πατήστε "Αποθήκευση".

Ε:

Πόσο συχνά πρέπει να ενημερώνω το προφίλ μου;

Α:

Κάθε φορά που έχω κάτι καινούριο να προσθέσω (βάρος, μέτρηση λίπους, βιοχημικά ή ιατρικά δεδομένα)